Dr. mreže

Američki mediji zahtevaju izmenu antimonopolskih zakona

News Media Alliance koju čine oko 2.000 medijskih kompanija, kaže da dominacija dve kompanije u online oglašavanju i internet saobraćaju stvara neodrživu budućnost novinarstva

News Media Alliance zatražila je od Kongresa da izmeni antimonopolske zakone koji zabranjuju zbližavanje kompanija u istim sektorima.

Predstavnici američkih štampanih medija žele da budu jedinstveni u suprotstavljanju internet gigantima Facebook-u i Google-u, koji imaju veliku prednost i u pogledu zarade od oglašavanja.

Prema podacima istraživačke kuće eMarketer, Google i Facebook zajedno će imati 60% tržišta digitalnog oglašavanja u SAD ove godine.

David Chavern, predsednik i izvršni direktor alijanse za novinare, kaže za Wall Street Journal da dva digitalna giganta imaju profit od malog i skupog rada novinara.

Ta profesionalna organizacija žali jer su urednici ograničeni pravilima koje je postavio „duopol“ Facebook-a i Google-u u vezi sa načinom objavljivanja informacija, hijerarhijom i naplatom.

Ta pravila su informacije učinila robom i dozvolila bujanje lažnih vesti koje je teško razlikovati od proverenih informacija„, saopštila je Organizacija.

Prema podacima istraživačkog centra Pew Research Center objavljenim u julu 2016. godine 38 odsto odraslih Amerikanaca redovno se informiše na internetu a za osobe starosne dobi od 19 do 29 godina taj broj prelazi 50 odsto.

Pew-ovo istraživanje iz maja 2016. pokazuje da se 44 odsto odraslih Amerikanaca informiše na Facebook-u, dok je sledeća na internet listi društvena mreža Twter sa devet odsto.

 

Izvor: Agencije

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Više u Dr. mreže

Hrvatska: Predstavljeni rezultati istraživanja o generaciji Z

Advertiser Serbia19. oktobra 2017.

Facebook uveo alat pomoću kojeg možete saznati čitate li lažne vesti

Advertiser Serbia10. oktobra 2017.

Twitter započinje testiranje nove usluge

Advertiser Serbia28. septembra 2017.

Rusija preti da će blokirati Facebook sledeće godine

Advertiser Serbia27. septembra 2017.

JUSTIN REZVANI, predavač na SEMPL konferenciji: „Chatbotovi su budućnost influenser marketinga jer povećavaju interakciju na društvenim mrežama“

Advertiser Serbia22. septembra 2017.

WAN-IFRA: Izdavači ne zarađuju dovoljno od objavljivanja na Facebook-u

Advertiser Serbia20. septembra 2017.

Označavanje lažnih vesti na Facebook-u ne utiče na promenu percepcije među čitaocima

Advertiser Serbia19. septembra 2017.

Facebook-ov Messenger ima 1,3 milijarde mesečno aktivnih korisnika

Advertiser Serbia15. septembra 2017.

Facebook: Milijardu dolara za originalni video sadržaj

Advertiser Serbia12. septembra 2017.