Brendovi

Ambasador Švajcarske posetio fabriku za preradu otpada

Brendovi

Fabriku za preradu otpada švajcarske kompanije Yunirisk u Barajevu, povodom početka rada, posetio je ambasador Švajcarske Urs Šmid. U fabrici će, u skladu sa svim propisima o zaštiti životne sredine, biti prerađivan otpad na osnovu evropski priznate tehnologije.

 

Fabrika kompanije Yunirisk predstavlja jednu od najznačajnijih švajcarskih investicija u Srbiji sa potencijalom za rešavanje velikog broja važnih ekoloških izazova. Takođe, uveren sam da će doprineti približavanju Srbije evropskim standardima u oblasti očuvanja životne sredine i principima cirkularne ekonomije. Veoma mi je drago što švajcarska kompanija Yunirisk imaju priliku da uvede nove tehnologije i priliku za zaposlenje kvalifikovane radne snage“, rekao je NJ. E. Ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Kompanija Yunirisk se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog industrijskog otpada – patentiranom tehnologijom kojom opasan industrijski otpad, na potpuno bezbedan i siguran način, prevodi u neopasan materijal koji ima dalju upotrebnu vrednost i koji se koristi u građevinskoj industriji za proizvodnju cementa. Tehnologija na kojoj se njen rad zasniva se već koristi u zemljama Evropske unije, poput Hrvatske i Holandije, a njen kvalitet potvrđuje i svrstavanje u BAT – Best avaliable technique i drugo mesto u pogledu inovativnosti u konkurenciji 150 svetskih patenata iz domena tretmana komunalnih muljeva. Dodatno, otvorena je na mestu nekadašnje fabrike IKL u Barajevu, čime je ta lokacija nakon 18 godina neaktivnosti ponovo oživela.

Do sada je u kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju objekata, kao i novu proizvodnu liniju uloženo više od pet miliona evra. U narednim fazama predviđena je finalizacija proizvoda u smislu instalacije proizvodne linije za proizvodnju betonskih elemenata. Time ćemo potpuno zaokružiti proizvodni ciklus I ispuniti sve preporuke Zero vaste metodologije“, najavio je generalni direktor kompanije Yunirisk dr. Vladimir Matović. Kompanija Yunirisk uključena je i u projekte valorizacije komunalnih otpada u zemljama Evropske unije i regiona i spremna je da podeli iskustva iz domena separacije i valorizacije komunalnog otpada. Naglašava da fabrika koristi zatvorenu proizvodnu liniju koja ne generiše gasove i otpadnu tehnološku vodu, pa ne postoji negativan uticaj na životnu sredinu. Pored toga, u pogonima se ne tretira radioaktivni, medicinski, visoko toksičan i zapaljiv otpad.

Trenutno kompanija Yunirisk prerađuje opasan industrijski otpad, uključujući i muljeve od prerade komunalnih voda, i dobija ekološki prihvatljiv neopasan materijal koji se koristi za proizvodnju cementa. „Mi od otpada za koji imamo dozvolu za tretman a koji generišu sve najveće kompanije (Nis, EPS, Bosh, MeiTa, Grundfos, Tarket, Tetrapack, Ball, Mint, Leoni, Fiat, EPS…) na tržištu Srbije pravimo potpuno neopasan materijal koji se koristi u proizvodnji cementa od kojeg je, inače i napravljen veliki broj kuća širom Srbije pa i u Barajevu“, naglašava Matović.

Nova fabrika zapošljava 80 radnika, od kojih četvrtinu čine meštani Barajeva. Ponosno ističu da rame uz rame rade dve generacije porodica, i pozivaju sve zainteresovane da se prijave za zaposlenje.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Dvanaest srpskih kompanija na SEE TOP 100 rang listi

Advertiser Serbia18. oktobra 2021.

Iskoristite posebne pogodnosti – kompletirajte svoj dom vrhunskim inovacijama i učinite ga lepšim nego ikada pre!

Advertiser Serbia17. oktobra 2021.

Počinju nominacije za jubilarnu godišnju nagradu Srpske asocijacije menadžera

Advertiser Serbia15. oktobra 2021.

CEFTA i Privredna Komora Srbije predstavile Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Obeležavanje Svetskog dana hrane u znaku podrške onima kojima je hrana najpotrebnija

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Produžen rok za prijave za „Kampanje sa svrhom“

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Online prodavnica je potencijal za brži razvoj malih i srednjih preduzeća

Advertiser Serbia14. oktobra 2021.

Coca-Cola HBC: Do 2040. godine nula emisije CO2

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Samsung virtuelni događaj „Life Unstoppable: the house of surprises” – sveobuhvatno iskustvo kroz koji se upoznaje moć ekosistema povezanih uređaja

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Prodavnice u Kaliforniji uvode rodno neutralne police za igračke

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Priznanje za izuzetno zalaganje u zaštiti dobrobiti životinja uručeno kompaniji Mars

Advertiser Serbia12. oktobra 2021.

Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Advertiser Serbia11. oktobra 2021.

Samsung Galaxy A52s 5G predstavlja zaokruženu A priču

Advertiser Serbia8. oktobra 2021.

Podrška Eurobanke preduzetnicima i mikro preduzećima

Advertiser Serbia7. oktobra 2021.

Počeo osmi ciklus programa „AMCHAMPS – MLADI LIDERI PROMENA“

Advertiser Serbia5. oktobra 2021.