Agencije

[AD UDRUŽENJA 2018/2019] JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „Zadovoljni smo prethodnom godinom, uspešno smo realizovali Effie Awards i AcademIAA“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih Udruženja u oblasti advertajzinga u Srbiji. Ovoga puta čast je pripala Jeleni Ivanović, izvršnoj direktorici IAA Serbian Chapter, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2018, kao i planovima za 2019…Razgovor vodio Nenad Danilović

 
Kako je za vaše Udruženje protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

Imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni godinom koja je za nama. IAA je uspešno realizovala svoja dva najveća projekta – Effie Awards i AcademIAA.

Na Effie-ju su se takmičila 44 rada, dodeljen je prvi Zlatni trofej, ali i dva Srebra i sedam Bronzi. Pored toga, važno je istaći da smo čitav proces koji kod ovog takmičenja traje šest meseci sproveli po najvišim Effie standardima koji podrazumeva prilično striktna pravila u fazi prijavljivanja radova, žiriranja, itd. Naše agencije i kompanije su u 2018 dosta pažljivije i spremnije ušle u Effie takmičenje u smislu poznavanja i poštovanja pravila koje ovaj Festival podrazumeva. Žiri je bio zahtevan s obzirom da se radi o međunarodnoj licenci, ali i činjenici da smo birali najefektivnije nacionalne kampanje. Čini se da se tržište u ovoj drugoj godini organizovanja Effie-ja zaista dobro pripremilo i da će se takav trend nastaviti.

Kada je reč o trećoj AcademIAA, njen rezultat su zasluženi sertifikati o uspešnom završetku programa u rukama 35 polaznika, ali i diplome za najuspešnijeg polaznika – Gorana Tomića (351 Creative), najuspešnije predavače – Slavimira Stojanović (dizajner) i Miloša Skokića (Žiška) i najuspešniju koordinatorku – Anju Radulović (Leo Burnett). Tri meseca intezivne edukacije koja je obuhvatila preko 80 predavača i panelista obeležila je i odlična atmosfera na šta smo kao organizatori posebno ponosni.
Prethodna godina nam je donela i značajnu promenu u strukturi članova IAA čemu težimo godinama unazad, a to je da oglašivači budu više prisutni i na taj način radimo u punom kapacitetu kao tripartitna asocijacija. Agencije su uvek bile najstabilniji članovi IAA, tako da je naš fokus već neko vreme na predstavnicima oglašivača i medija.

Tokom 2018 smo bili intezivno uključeni u rad IAA Global i učestvovali na sastancima kako na nivou Evrope, tako i sveta. Predložili smo Board-u IAA Global izradu aplikacije koja bi povezivala sve članove IAA na svetskom nivou i dobili više nego pozitivne ocene za ovu inicijativu. U Globalnom Office-u se Digital Depratment još uvek bavi njenim razmatranjem, ali očekujemo pozitivan ishod. Ovakve inicijative su veoma važne za reputaciju IAA Serbia u okviru naše mreže.

Prošle godine izabran je novi Board našeg podmlatka – Young Professionals Sekcije. Njegov prvi zadatak bila je reorganizacija rada Sekcije u smislu definisanja strategije razvoja ovog dela Asocijacije. Pored redovnih projekata, YP Sekcija se sprema da ove godine po prvi put organizuje i događaj koji u okviru IAA, barem u ovom delu sveta, niko nije uradio.

Krajem prošle godine nastavili smo da radimo na dokumentima koji bi trebalo da pomognu razvoj tržišta i uvedu međunarodne standarde. Posle Vodiča za kreativne pitch-eve koji je objavljen pre četiri godine www.iaa.rs/v2/assets/IAA-vodic.pdf, započeli smo rad na Vodiču za medijske pitch-eve. Prošle nedelje Predlog dokumenta je upućen članovima IAA na mišljenje. Rok za dostavljanje komentara je 30. januar.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

Imajući u vidu prirodu Asocijacije i njene ciljeve, mi težimo održivosti i zasad nam dobro ide. Strukovno udruženje ne bi trebalo da ima mnogo dilema oko toga šta su prioriteti. Mi postojimo zbog svojih članova, odnosno naš glavni zadatak je da radimo na unapređenju struke.

IAA je deo međunarodne mreže i to podrazumeva izvesne benefite, ali i cenu koju je potrebno platiti. Fee koji plaćamo globalnom office-u je za nas kao tržište prilično visok, imajući u vidu da sličan iznos plaćaju i zemlje poput Austrije, Švajcarske, Poljske. Sa druge strane, naše članstvo zaista svesrdno podržava projekte koje smatraju važnim za sve nas. Veoma im je razvijena svest da udruženja samo uz njihovu podršku mogu da funkcionišu. Zajedno sa kolegama iz UEPS-a i DSOJ-a, sa kojima imamo izuzetno korektan i kolegijalan odnos, već neko vreme tragamo za najboljim modelom saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa baš u cilju optimizacije troškova. Verujem da će se ta inicijativa ostvariti u bliskoj budućnosti.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

Mislim da dobar deo problema koji prati rad industrije proističe iz njene ne tako dobre pozicioniranosti unutar privrede. Nismo mnogo uradili na promovisanju sopstvenih vrednosti i doprinosa koji dajemo.

Kada se sastanemo sa kolegama iz drugih zemalja u kojima IAA postoji, glavni utisak je da manje – više svi radimo na sličnim projektima i da nam je učinak dobar. Ali u našem slučaju ne i dovoljno prepoznat od strane šire zajednice, institucija, itd. Verujem da tu ima prostora za napredovanje i da je potrebno fokusirati se na taj deo. Pre nekoliko godina IAA je širom sveta (i u Srbiji) sproveo kampanju o značaju oglašavanja: “Oglašavanje – tvoje pravo da izabereš.” Poruke su bile:
Bez oglašavanja ne bismo znali šta je blistavije ili veće. Oglašavanje podstiče proizvođače da unose inovacije, a nama donosi čitav spektar novih mogućnosti.”
Bez sponzora sve što bismo slušali na koncertu je tišina. Vaši omiljeni umetnici i muzičari ne mogu da rade bez sponzora. Oglašavanje omogućava nižu cenu zabave, a povećava šanse da u njoj uživate.”
Bez oglašavanja do nas bi stizale samo loše vesti. Mnogo novca je potrebno da bismo saznali o svemu što se dešava u svetu. Bez oglašavanja vesti bismo plaćali mnogo više, a znali bismo mnogo manje.“

Naravno, kampanja nije dovoljna sama po sebi, ali jeste jedan od načina da se ”naša tema stavi na dnevni red”.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2019. godini?

Najavila bih ono što je u ovom trenutku najvažnije – POČINJE EFFIE SEZONA!
Prijave ćemo otvoriti 4. februara, a kampanja je već počela juče (21. januara).

Nadam se da će stići još više prijava, ali se posebno nadam velikiom broju kvalitetnih radova. Polako stižemo do trenutka kada će se naši radovi takmičiti i na Euro Effie-ju.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2019. godini

– U duhu Effie sezone: Hajde da postižemo dobre rezultate! (I da na manje ne pristajemo.)
 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Agencije

Medijski trend 2019: Svetla budućnost za četbotove

Advertiser Serbia15. februara 2019.

#ijaseborim za novu Roditeljsku kuću

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Media trend 2019: Da li koristimo vizuelnu pretragu u Srbiji?

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Google, Microsoft i NASA ne mogu bez njega – na Danima komunikacija upoznajte svetski poznatog etičkog hakera

Advertiser Serbia14. februara 2019.

ORANGE STUDIO & ALMA QUATTRO: “Don’t believe in horoscopes. Believe in artists.”

Advertiser Serbia13. februara 2019.

Marketing preko mobilnih uređaja u 2019

Advertiser Serbia13. februara 2019.

HGK izdao analizu trendova u korišćenju medijskih i marketinških agencija među svojim članicama

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Dominacija videa u 2019: “Snack Adds”, vertikalni video i „bite sized“ video

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Predavač koji je (ponovo) definisao ljudsko ponašanje dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Medijski trend 2019: Doba sveprisutnog TV-a

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Najbolje Super Bowl reklame po izboru kreativnih direktora I&F GRUPE

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Otvorene prijave za EFFIE takmičenje

Advertiser Serbia5. februara 2019.

Nove kategorije IdejeX i Mixx – digitalcima, dizajnerima i produkcijskim kućama otvorene prijave za IdejuX, a izdavačima prilika za Mixx

Advertiser Serbia4. februara 2019.

Stručnjak za digitalnu transformaciju sa IEDC Bled dolazi na Digital Takeover

Advertiser Serbia4. februara 2019.

RADOJKA BOŠKOVIĆ novi Client Service Director agencije MCCANN BEOGRAD

Advertiser Serbia1. februara 2019.