Agencije

[AD UDRUŽENJA 2018/19] DANKA TRBOJEVIĆ, IAB Serbia: „IAB Serbia danas predstavlja najveći samoregulativni, edukativni i ekspertski centar digitalnog marketinga kod nas“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih Udruženja u oblasti advertajzinga u Srbiji. Ovoga puta čast je pripala Danki Trbojević, izvršnoj direktorici IAB Serbia, da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2018, kao i planovima za 2019…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vaše Udruženje protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

Prethodna godina je bila jako uspešna za IAB Serbia. Pre svega bih izdvojila da smo u 2018. pokrenuli DIMAQ program (Digital Marketing Qualification), međunarodno priznat program standardizacije i sertifikacije stručnosti u oblasti digitalnog marketinga koji je odobren od strane IAB Europe.

IAB Serbia je ušao u ovaj program među prvima u Evropi, što je veliki korak nakon višegodišnjeg nedostatka formalnijeg obrazovanja u ovoj oblasti.
Pored toga što ovaj sistem edukacije priprema polaznika za polaganje DIMAQ ispita, on donosi konkretna znanja i veštine za kreiranje i praćenje digitalnih strategija i marketinških kampanja. Potražnja za specijalizovanim stručnim kadrom nikada nije bila veća a poznavanje digitalnog marketinga je postalo obavezno za sve pozicije u marketingu i menadžmentu.
Edukaciju sprovode sertifikovani treneri koji su istaknuti domaći stručnjaci u oblasti digitalnog marketinga i oglašavanja iz trinaest različitih kompanija, najuspešnijih marketinških agencija i medijskih kuća.

Pored DIMAQ programa edukacije, organizovali smo najuspešniju do sada Digital Day konferenciju posvećenu digitalnom i interaktivnom marketingu, koja je po prvi put trajala dva dana. Uspeli smo da okupimo pod jednim krovom najveće digital i marketing eksperte, kako Srbije i regiona, tako i inostranih predavača iz velikih svetskih kompanija.

Takođe, organizovali smo i IAB MIXX Awards, prestižno, međunarodno priznato takmičenje za digitalne kampanje i projekte koje je organizovano po drugi put u Srbiji i dodelili nagrade najboljim radovima u proteklih godinu i po dana.

Premijerno smo predstavili AdEx istraživanje za 2017. koje pokazuje da je rast tržišta digitalnog marketinga u prethodnoj godini bio čak 25,2%.
Dobili smo i brojne nove članove, kompanije koje su nam se pridružile i učinile da zajedno rastemo i doprinesemo našem tržištu još više.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– IAB Serbia, sa više od 80 korporativnih članova, danas predstavlja svojevrsni i najveći samoregulativni, edukativni i ekspertski centar industrije digitalnog marketinga kod nas.

Prethodna godina je za naše udruženje bila veoma dinamična i uspešna. Zahvaljujući jako uspešnoj Digital Day konferenciji, DIMAQ programu i pridruživanjem novih članova u naše udruženje, ostvaren je rast od 148% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako smo kao udruženje posvećeni edukaciji tržišta na temu digitalnog marketinga, ono na čemu ćemo i u narednom periodu nastojati je približavanje svetskih trendova našoj publici pre svega kroz bogat dvodnevni program konferencije Digital Day.
Takođe, smatramo da je jako važno pozicioniranje DIMAQ sertifikata pri zapošljavanju. Ovo je već postao trend u Evropi a u oglasima za zapošljavanje kod nas se u poslednje vreme sve češće viđa rečenica da ‘prednost imaju kandidati koji poseduju Dimaq sertifikat’. Naša obaveza u ovoj godini biće da se dodatno fokusiramo na razvoj i konstantno unapređenje DIMAQ programa i naravno sertifikaciju još većeg broja stručnjaka

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– U poslednjih nekoliko godina tradicionalni model komunikacije znatno se promenio i to pre svega kao posledica promene konzumacije poruka, slobodnog vremena i samih potreba potrošača.
Sa porastom upotrebe smartphone uređaja, pristup internetu i informacijama je postao još lakši.

Industrija tržišnih komunikacija u našem regionu zaostaje za globalnim kretanjima jer digitalizacija i upotreba tehnologije u svrhu ekonomskog razvoja nije na nivou razvijenijih zemalja i nije još uvek iskorišćen pun kapacitet digitalnih komunikacijskih kanala.

Nove tehnologije omogućile su nam, između ostalog, real time komunikaciju i stvorile kompanijama mogućnost da se uključe u razgovor sa svojim potrošačima na osnovu informacija i događaja u realnom vremenu a komunikacija sa njima dobila je bliži i dinamičniji odnos.

Prirodno je, ali i neophodno, da budemo prisutni na kanalima na kojima naša ciljna grupa provodi najviše vremena, kanalima kojima veruje…i da se priključimo toj diskusiji. Ova vrsta komunikacije u realnom vremenu postala je standard kod kompanija koje žele da poboljšaju svoju poziciju i uopšte percepciju o svom brendu u digitalnom svetu.

U našem poslu, važno je, naravno, da poruka i sadržaj budu prilagođeni ne samo modernoj stvarnosti nego i konkretnom, određenom trenutku. Ostavljajući podatke o svom kretanju i interesovanjima, potrošači nam danas u sferi digitala vrlo jasno daju do znanja šta žele. Oni traže da iskoristimo njima bitne momente. Tehnologija je znatno promenila način komunikacije i možemo reći da se face to face komunikacija preselila u online svet i zato je danas važno za brendove da se uključe.

Najbitnije je da, ni jednog trenutka, ne zaboravimo da se obraćamo publici koja se ne odvaja od svog smartphone-a i da poruka stiže do relativno mlade, internet – obrazovane publike, koja je probirljiv ali veliki potrošač. Dakle, poruka mora da bude prilagođena novom ‘mediju’ i zato sveža i po sadržaju. Samo tako, u obilju sadržaja, možemo privući i zadržati njihovu pažnju.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2019. godini?

Planiramo i već uveliko radimo na organizaciji najveće i najprestižnije, devete po redu regionalne konferencije u oblasti digitalnog marketinga, Digital Day 2019. Konferencija će biti održana u maju u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Planiramo i, mogu slobodno da kažem, sad već tradicionalno predstavljanje AdEx istraživanja za 2018. kao i Adblocking istraživanja čiji će rezultati biti premijerno prikazani upravo na Digital Day-u. Takođe, započeli smo rad i na Istraživanju vidljivosti (viewability) display formata.

Pored Dimaq programa, posvetićemo se organizaciji dodatnih edukacija, specijalizovanih kurseva iz oblasti za koje smo uvideli da potražnja edukovanog kadra raste. Takođe, planiramo i organizaciju brojnih radionica na aktuelne teme iz sfere digitalnog marketinga poput radionice posvećene trendovima u programmatic-u, bavićemo se novim domaćim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, i mnogim drugim temama.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2019. godini

– Kolegama želim puno uspešnih i inovativnih projekata i naravno sve najbolje u Novoj godini.
 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Više u Agencije

Medijski trend 2019: Svetla budućnost za četbotove

Advertiser Serbia15. februara 2019.

#ijaseborim za novu Roditeljsku kuću

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Media trend 2019: Da li koristimo vizuelnu pretragu u Srbiji?

Advertiser Serbia14. februara 2019.

Google, Microsoft i NASA ne mogu bez njega – na Danima komunikacija upoznajte svetski poznatog etičkog hakera

Advertiser Serbia14. februara 2019.

ORANGE STUDIO & ALMA QUATTRO: “Don’t believe in horoscopes. Believe in artists.”

Advertiser Serbia13. februara 2019.

Marketing preko mobilnih uređaja u 2019

Advertiser Serbia13. februara 2019.

HGK izdao analizu trendova u korišćenju medijskih i marketinških agencija među svojim članicama

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Dominacija videa u 2019: “Snack Adds”, vertikalni video i „bite sized“ video

Advertiser Serbia12. februara 2019.

Predavač koji je (ponovo) definisao ljudsko ponašanje dolazi na Dane komunikacija

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Medijski trend 2019: Doba sveprisutnog TV-a

Advertiser Serbia11. februara 2019.

Najbolje Super Bowl reklame po izboru kreativnih direktora I&F GRUPE

Advertiser Serbia7. februara 2019.

Otvorene prijave za EFFIE takmičenje

Advertiser Serbia5. februara 2019.

Nove kategorije IdejeX i Mixx – digitalcima, dizajnerima i produkcijskim kućama otvorene prijave za IdejuX, a izdavačima prilika za Mixx

Advertiser Serbia4. februara 2019.

Stručnjak za digitalnu transformaciju sa IEDC Bled dolazi na Digital Takeover

Advertiser Serbia4. februara 2019.

RADOJKA BOŠKOVIĆ novi Client Service Director agencije MCCANN BEOGRAD

Advertiser Serbia1. februara 2019.