Dizajn

6. Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Zakletva!

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Zakletva, održaće se od 28. do 31. marta 2018. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6)

Tradicionalna martovska međunarodna konferencija o grafičkom dizajnu i vizuelnoj kulturi održava se šesti put u Beogradu, a novo izdanje nosi naziv Zakletva.

U okviru konferencije biće organizovano dvanaest predavanja, sedam studentskih radionica i četiri izložbe.

Međunarodna konferencija(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik predstavlja četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara.
Konceptualnu eksplikaciju šestog izdanja Vojnika dao je jedan od osnivača manifestacije, beogradski grafički dizajner i edukator Borut Vild:
‒ Zakletva? Pa šta će vam to?
‒ Znaš, ono… vojnici, zakletva… u šta se zaklinjemo kao struka… za šta smo spremni da „poginemo“, to…
‒ Pa boga mu, jel’ se nismo dovoljno kleli? Na levo i na desno, zemlji i nebu, ovome i onome… verovali da će, sad će, samo što nije… pa nekako nije ispalo…
‒ Ali mislim na nešto drugo… kao pristupanje cehu… zajednici… svojima
‒ Ma daaaj… uostalom, ko smo pa mi da se zaklinjemo? Na papiru kreativci, pred gazdom miševi, u timu psihijatri-amateri, ujutro nesigurni početnici, uveče frustrirane sveznalice, noću usamljeni emotivci… ajde, koji je to ceh?
‒ ?
‒ Reci, reci… sad se zakuni…
‒ Paaa… ne znam baš… ali kunem se da je na put bolje krenuti sa pitanjem, nego sa odgovorom.
‘Ajmo. Vojnik 6. Zakletva.

null

Uvod u Konferenciju upriličen je 22. marta u galeriji Pro3or (Koče Popovića 9) otvaranjem izložbe „Pola Plakatiranja!“ na kojoj je prikazana polovina kolekcije projekta „Plakatiranje“ koji je pre gotovo pet godina pokrenut na respektabilnom hrvatskom portalu o vizuelnoj kulturi VIZKULTURA. Izložba će moći da se pogleda sve do 30. marta 2018. godine. Na izložbi je predstavljeno 107 plakata iz kolekcije, tačno polovina od ukupnog broja. Kustos i autor projekta je Ivan Dorotić, glavni urednik i pokretač Vizkulture, koji će imati i organizovano vođenje kroz izložbu, u sredu, 28. marta od 20 časova, neposredno nakon svečanog otvaranja konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.
Konferencija započinje javnim kvizom i dodelom diploma u sredu, 28. marta u 18 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6).

U okviru konferencije, 29. 30. i 31. marta, u Dvorani kulturnog Centra Beograda govoriće teoretičari, arhitekti, umetnici i dizajneri: Dejan Kršić, Philippe Apeloig, Ivan Dorotić, Valentina Abenavoli, Željko Lončar i Milica Pantelić, Niko Mihaljević, Studio Peter Gregson, Idis Turato, Damir Gamulin, Katarina Popović, Saša Tkačenko, Borut Vild.

U četvrtak 29. marta svoj rad predstaviće jedan od najpoznatijih savremenih francuskih dizajnera Filip Apeloa (Phillpe Apeloig) čiji su nedavni naručioci radova modne kuće Hermès, Issey Miyake, kao i novo otvoreni muzeji Iv Sen Lorana u Marakešu i Luvr u Abu Dabiju.

Program i satnicu konferencije pogledajtena ovom linku.

null

Popodnevni program konferencije čine studentske radionice koje se održavaju od 29. do 31. marta, na Fakultetu za medije i komunikacije, (Karađorđeva 65). Sedam različitih radionica pod vođstvom mentora, predstavljaju platformu za rad, istraživanje i eksperimentisanje. Kroz susret profesionalaca i studenata razmenjuju se znanja, kulturne vrednosti, ideje o dizajnu i vizuelnim komunikacijama kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja iz oblasti grafičkog dizajna.

Mentori radionica: 1 — Slavimir Stojanović, 2 — Sanja Stojkov, 3 — Mane Radmanović, 4 — Bratislav Milenković, 5 — Niko Mihaljević, 6 — Miloš Desko Ćosović i 7 — Damir Bralić i Lana Grahek uz asistenciju Marina Nižića.

Večernji i prateći program konferencije Vojnik 6, čine još tri izložbe. U četvrtak uveče, 29. marta u 20 h, u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA (Fakultet likovnih umetnosti, Pariska 16), biće otvorena kolektivna izložba „Zakletva – bez muke“.

Izlažu: Vahida Ramujkić, Vuk Palibrk, Mane Radmanović, Saša Tkačenko, Stefan Unković i Toma Pan. Kustos izložbe je Isidora Nikolić, a asistent kustosa, Miloš Nikolić. Izložba će biti otvorena do 10. aprila 2018. godine.

Nadovezujući se na temu ovogodišnje konferencije i referišući u nastavku svog naslova na knjigu Vahide Ramujkić „Šengen bez muke (po metodi Assimil)“ izložba predstavlja uzorak iz opusa svakog od autora sa zajedničkom crtom autobiografskih zapisa realizovanih korišćenjem grafičkih elemenata, kroz medij štampe, pokretne slike kao i kroz sam čin umnožavanja do multioriginala. Istrgnuto iz vojničkog konteksta i smešteno u okvir savremenih umetničkih i dizajnerskih praksi izložba se može sagledati kao mapa sastavljena od šest crtica iz života: Izjava (ljubavi) – laserski sečeni papir Maneta Radmanovića, Pripadnik – serija figuracije Stefana Unkovića, Svečanost – grafika Tome Pana, Proces – knjiga Vahide Ramujkić, Ritual – animirani dnevnik Vuka Palbrka, kao i Sud – kroz ediciju navijačkih šalova Saše Tkačenka.

null

U petak uveče, 30. marta u 21 h, u Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž), biće otvorena izložba „Hesitant System“, Srđe Dragovića, crnogorskog ilustratora i grafičkog dizajnera. Izložba predstavlja presek radova iz oblasti ilustracije nastalih u protekle dve godine. Ova podmetnuta retrospektiva dobila je naziv po jednoj nedavno započetoj seriji ilustracija, zamišljenoj kao svojevrsna studija kontradiktornosti. Upravo ta kontradiktornost karakteriše i ovu postavku: u istoj ravni našli su se radovi koji nisu nastajali nekim linearnim tokom, i nemaju previše međusobnih dodirnih tačaka, tako da su dovedeni u situaciju sličnu raspravi. U stvari, rasprava samo što nije počela. Snebivljiv ton ove „sistematizacije” kreira jedan nad-narativ u kojem su se dati radovi zatekli – i ostali zatečeni.

null

Završno veče konferencije rezervisano je za tradicionalnu izložbu i javnu razmenu radova učesnika konferencije „Menjaža“ koja će biti otvorena u subotu, 31. marta s početkom u 21h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad (Braće Krsmanović 4). Završnoj izložbi i party-ju u KC Grad, prethodiće prezentacija radova nastalih u okviru radionica koja se takođe tradicionalno održava na Fakultetu za medije i komunikacije (Karađorđeva 65).

Autor vizuelnog identiteta ovogodišnje konferencije je Srđa Dragović, dok je autor tipografskog rešenja, Miloš Nikolić.

Autor projekta, organizator i producent međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik je nevladina organizacija Blokovi, osnovana 2010. godine, koja se bavi edukativnim projektima u oblastima dizajna, umetnosti i arhitekture, obraćajući se mladima, kao budućim profesionalcima i nosiocima društvenog razvoja. Blokovi deluju s ciljem da doprinesu stvaranju sistema vrednovanja znanja i modela funkcionisanja, neophodnim za uspostavljanje novog pozitivnog sistema vrednosti kod mlađe populacije.

Ovogodišnja konferencija realizuje se u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda (KCB), Fakultetom za medije i komunikacije (FMK), galerijom Pro3or, Uličnom galerijom, Centrom za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA Fakulteta likovnih umetnosti, Kulturnim centrom GRAD, Novom Iskrom, štamparijama Publikum i Printshop, radionicom Proto i web portalom Designed.rs.

*Ulaz na sve izložbe kao i otvaranje konferencije je slobodan.
*Predavanja ovogodišnje međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Zakletva održavaju se u četvrtak, petak i subotu (29. 30. i 31. marta 2018. godine) u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) od 10. do 14h. (Prvi dan predavanja, u četvratk 29. marta registracija učesnika počinje u 9h).
*Sve informacije o konferenciji, program konferencije, biografije predavača i mentora studentskih radionica kao i informacije o samim radionicama i izložbama možete pronaći na sajtu konferencije www.vojnik.net

Prijavu za učešće na konferenciji možete pruzeti na ovom linku.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dizajn

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Preminuo Milton Glaser, tvorac logoa „I ♥ NY“

Advertiser Serbia28. juna 2020.

42. GRAFIMA – Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Oglas koji otkriva prirodne avanture Floride kada je izložen Suncu

Advertiser Serbia5. juna 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska nagrađen na prestižnom američkom Dieline Awards 2020

Advertiser Serbia20. maja 2020.

Italijanski dizajneri prave torbe od pakovanja za hranu i Amazonovih paketa

Advertiser Serbia19. maja 2020.

Stigao redizajnirani Facebook uključujući i dark mode

Advertiser Serbia10. maja 2020.

McCANN slavi superheroje današnjice

Advertiser Serbia8. maja 2020.

DIRECT MEDIA kreativni tim stvara umetnost

Advertiser Serbia7. maja 2020.

Genijalni (samo)dizajneri sveta: KRAFTWERK…In memoriam FLORIAN SCHNEIDER

Advertiser Serbia7. maja 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] FUTURA DDB: „Knjiga JB Restavracija“ za JB RESTAVRACIJA

Advertiser Serbia4. maja 2020.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] FUTURA DDB: „Milk books“ za Spar Slovenija

Advertiser Serbia27. aprila 2020.

Saatchi & Saatchi Croatia i Ghetaldus van okvira

Advertiser Serbia26. aprila 2020.

Logo kompanije NECTAR privremeno izmenjen, kako bi ukazali na važnost izolovanja i socijalne distance

Advertiser Serbia3. aprila 2020.

Volkswagen i Audi „promenili“ logotipe zbog korone

Advertiser Serbia25. marta 2020.